Tuesday 13. June 2023

Snedkerprisen 2023 blev delt i to

 

Under designfestivalen 3daysofdesign uddelte Københavns Snedkerlaug for sjette gang Snedkerprisen på 150.000 kr.

 

"Vi vil se talent, passion og ambition – og vi vil gerne overraskes ", lød det fra oldermand Mads Raaschou, da han i efteråret åbnede for ansøgninger til Snedkerprisen 2023. I sidste uge blev prisen uddelt til årets to modtagere under 3daysofdesign, og Københavns Snedkerlaug valgte i år at belønne den dansk-japanske duo Akiko Ken Made og Anker Bak.

København Snedkerlaug begrunder de to vindere således:

Akiko Ken Made

Akiko Kuwahata og Ken Winther (Akiko Ken Made) vinder denene halvdel af Snedkerprisen 2023 (75.000 kroner) – for mere værdige modtagere skal man lede længe efter: Akiko Kuwahata og Ken Winther arbejder som et team under det fælles navn AKIKO KEN MADE. Akiko er af japansk oprindelse, og uddannet i Living Space Design på Nihon University. Akiko har arbejdet som møbelsnedker i Japan og siden studeret på Arkitektskolen i Aarhus. Gennem årene har hun arbejdet med at forfine teknikker og design af trægenstande, for at udforske og bruge naturligt træs potentiale og evner. Oftest er de objekter med en nytteværdi ved siden af deres åbenlyse, rene og fuldstændig flydende design. I et produkt fra Akiko finder man oftest små kloge detaljer.

Ken er så at sige født med en træske i munden, da hans far og bedstefar arbejdede med møbelproduktion. Han har siden videreudviklet sit håndværk hos PP Møbler – et værksted af høj kvalitet, hvor mange af Hans J. Wegners møbler fremstilles. Den danske håndværkstradition og Kens perfektionistiske tilgang blev siden suppleret med uddannelsesperioder hos japanske snedkermestre. Ken kan lide at udfordre sig selv, såvel som træet, til at lave meget sarte produkter. Et eksempel er drejede lampeskærme, der er så tynde, at de bliver semitransparente. Det fælles sindelag mellem Japan og Danmark fylder rummet på fineste vis. Stort tillykke til Akiko Ken Made.

Læs mere på: akikokenmade.dk

Anker Bak

Anker Bak vinder den anden halvdel af Snedkerprisen 2023. Anker fangede priskomiteens opmærksomhed og hjerte med sit helt eget fokus i snedkerhåndværket: ”Allerede når et menneske får brug for et hjælpemiddel, er der værdighed på spil”, forklarer Anker Bak om startskuddet til den serie af produkter, vi hædrer med Snedkerprisen 2023. Da Anker Baks 91-årige mormor fik brug for støtte, når hun skulle ud af huset, vægrede hun sig ved at bruge en standard rollator i aluminium og plastic. Det gav Anker ideen til, sammen med mormor, at designe en smuk krykke i træ, der var stabil, pæn at have stående i stuen og fin at gå ud i verden med. Siden er der kommet flere produkter til – en ammestol, en pilleæske, en smuk kiste til den allersidste rejse. Alle Ankers produkter er smukt forarbejdede og dybt tankevækkende. Træet, den fine formgivning og det gode håndværk bruges smukt i et projekt, der handler om omsorg og værdighed i alle faser af livet.

Træ har altid motiveret Anker Bak, der fik tilkendt ekstra sløjdtimer i folkeskolen. Senere blev han udlært møbelsnedker på et bådebyggeri med sølvmedalje og siden bachelor i møbeldesign fra VIA University College. Ammestolen Rocking Nest Chair produceres af Carl Hansen & Søn, og Anker har modtaget en række priser og legater, senest Wegnerprisen 2023. Stort tillykke til Anker.

Læs mere på: ankerbak.dk

Tilbage til nyhedsoversigt