Tuesday 01. November 2022

Bygningssnedkerlærlinge bygger bæredygtige tiny-houses

Lokale snedkerlærlinge i Rødovre konstruerer og bygger bæredygtige ”tiny-houses”, der skal ud af værkstedet og anvendes i virkeligheden.

Lærlingene på bygningssnedkeruddannelse hos NEXT Uddannelse København i Rødovre har den seneste måned bygget tre ”tiny-houses” i et nyt projekt. Det er første gang, at man på NEXTs bygningssnedkeruddannelse har bygget tiny-houses, og for Jan Holmberg, der er underviser på forløbet, er visionen at fortsætte med projektet:

”Det er helt genialt at bygge noget, der kan bruges og tages i anvendelse. Det er meget mere bæredygtigt, og det giver lærlingene en helt særlig ejerskabsfølelse,” fortæller han.

Som regel bliver bygningssnedkernes konstruktioner pillet fra hinanden, når forløbet er slut, men i år er det anderledes. Deres tiny-houses skal nemlig ud og leve videre i samfundet, og her er det kun fantasien, der sætter grænser – husene kan blive indrettet til kontorer, legehuse, værksteder eller noget helt fjerde.

Bæredygtighed på skemaet

De omtrent 10 kvadratmeter små huse har store vinduer og et parti med dobbeltdøre, så man kan lukke lyset og naturen ind. Der har været fokus på materialerne, og der er brugt både træfiberisolation og OSB-plader uden formaldehyd. Bæredygtigheden er tænkt ind i hele huset, fra materialerne til deres videre liv.

I starten af forløbet er lærlingene blevet undervist i teknologi og herunder bæredygtighed. Bygningssnedkerlærlingene Malthe Dolleris og Lasse Donslund Junker er begge glade for, at der er kommet bæredygtighed på skemaet.

Meget af uddannelsen består af praktik ude i erhvervslivet, og der er det ikke sikkert at bæredygtighed er på dagsordenen: ”Hvis ikke ens mester bruger tid på bæredygtighed, lærer man ikke noget om det, så det er fedt at skolen skubber det frem gennem undervisningen,” fortæller Lasse Donslund Junker.

Malthe og Lasse interesserer sig begge for bæredygtighed, og de er begejstrede for muligheden for at beskæftige sig med det på uddannelsen.

”Bæredygtighed er på mange måder en tankegang og en indgangsvinkel til den måde man bygger på,” forklarer Malthe og tilføjer: ”Og så er det fedt at lære at bygge et hus.”

Hele håndværkere

Jan Holmberg drømmer om, at forløbet vil udvikle sig i løbet af de næste år, og for Jan ville det være optimalt, at alle husets delelementer er bygget af lærlinge fra de forskellige hovedforløb på matriklen. På den måde kan man skabe en ejerskabsfølelse for alle lærlingene.

Det er vigtigt at uddanne hele håndværkere – og det gør et forløb som dette, mener Jan Holmberg. Husene skal i anvendelse, og det vægter han højt: ”Der er andre, der skal bruge det, så det skal også være pænt. Uanset hvad du gør, så gør dit bedste,” siger Jan, og den mentalitet giver han videre til sine lærlinge.

 

 

Tilbage til nyhedsoversigt