Rejseberetning fra en bygningssnedker og en møbelpolstrer i New Zealand og San Diego – Del 1
Som studerende på en erhvervsuddannelse har du flere muligheder for at rejse ud i verden og prøve kræfter under fremmede himmelstrøg. Det kan både være under og efter uddannelsen, hvor du helt op til et år efter endt uddannelse har mulighed for at benytte dig af ERASMUS+ ordningen. Du kan også planlægge dit arbejdsophold på egen hånd og søge fonde og legater eller få hjælp via PIU-ordningen (Praktik i Udlandet).
I efteråret 2019 drog bygningssnedker Alfred Lynge Sinkbæk Nielsen og møbelpolstrer Ida Iver ud på en længere rejse, der startede i New Zealand. Som nyuddannede var det en sjov og lærerig oplevelse, og det fik åbnet deres øjne for en global branche, der slet ikke er så uoverskuelig.
Første del af rejsen foregik i autocamper, hvor de fik oplevet New Zealand på egen hånd.
På tur i vores campervan.
På toppen af “Mount Difficulty” som ligger i Cromwell.
Bygningssnedker i New Zealand
I december 2019 begyndte Alfred på et 6 ugers arbejdsophold hos MOJO Joinery i Cromwell, New Zealand. Virksomheden fremstiller køkkener, trapper og andet inventar til arkitekttegnede boliger og andre private boliger. Under Alfreds ophold havde firmaet en stor ordre på at fremstille og installere alt inventar i en ’Lifestyle Village’, et boligområde for pensionister med halvstore luksusboliger nær Queenstown
I firmaet var der 11 ansatte, hvoraf 2-3 af dem udelukkende var ude på byggepladsen for at montere. Alfred startede med at være i produktionen på værkstedet.
”Undervejs i min læretid i Danmark har jeg hovedsageligt arbejdet i massivtræ, og da det MOJO fremstiller mest er i hvidlamineret MDF, var Craig, chefen, så flink at give mig alle småopgaverne, der indeholdt noget med ’rigtigt træ’”.
Som i en hver anden produktion var der forskellige stationer.
”I værkstedets ene ende var der en mellemstor CNC, eller en ’Flatbed’, som de kaldte den. Den skar alle pladedelene ud til de forskellige køkken- og garderobekorpusser. Derefter blev delene kørt igennem en kantlimer, hvorefter de forskellige køkkener blev kørt ned til arbejdsbordene for at blive samlet. Hos MOJO bruger de altid den samme producent af skuffeskinner, greb og andre udtræk. Så der var mange standarder og mål der gik igen”.
Se billeder herunder fra værkstedet, Mojo Joinery i Cromwell, hvor Alfred arbejdede.
Når alle køkkenelementerne var samlet, blev køkkenet prøveopstillet og justeret færdig på værkstedet, så det var nemmere at installere det på byggepladsen.
”Jeg blev hurtigt en del af den etablerede medarbejderstab. Det var sjovt at arbejde med nye folk, også med de sprogudfordringer der kunne komme, når man skulle instrueres på engelsk og de brugte fagudtryk og engelske navne på værktøj og handlinger. Lærerigt! ”
”Det var også spændende at være ude og opsætte det færdige køkken. Især hos private, der havde betalt mange penge for det. Deres forventninger var høje og det var tilfredsstillende at kunne levere noget, der levede op til deres ønsker og forestillinger.”
På de 6 uger, hvor Alfred arbejdede hos MOJO Joinery, fik han prøvet lidt af hvert.
”Jeg var heldig at have sådan en god chef, der sørgede for at arbejdet ikke blev for ensformigt.
Hverdagen og fritiden i New Zealand
Craig installerede Ida og Alfred i en nybygget lejlighed lige oven på værkstedet, hvor de kunne bo billigt under Alfreds arbejdsophold.
”Vi skulle dele lejligheden med en skotte, der også arbejdede i firmaet. Vi hang alle tre tit ud efter arbejde og vi nød at have lejlighedens kæmpe køkken til rådighed! (kæmpe i forhold til bagsmækken på vores bil). Det var en god oplevelse at bo med en engelsktalende kollega.”
Køkkenet i vores lejlighed i Cromwell. Sådanne køkkener producerede Mojo Joinery.
”Ida og jeg blev også inviteret med til at spille Touch Rugby af Craig og hans familie. Det spilles ligesom normal Rugby, bare uden fysisk kontakt. Vi spillede hver onsdag aften mod forskellige lokale hold fra området. Også flere af kollegerne fra snedkeriet var faste deltagere på MOJO rugby-holdet. Det var en svær sport at lære, men heldigvis var vores medspillere gode til at tage vores fumlerier med et smil.”
Til jul blev Alfred og Ida inviteret hjem til Craig og hans familie.
”Det var skørt at fejre jul og lytte til julesange, når termometeret sagde 27 graders celcius udenfor og fuld sol.”
Juleaften hos Alfred chef, Craig Harrison, pg familie. Craig skærer kalkunen ud og det er sol og sommer udendørs.
Et originalt maori-fadebur.
Æske i en genbrugsbutik. “Native timbers of New Zealand”.
Videre til San Diego, USA
Da Alfred havde afsluttet sit 6 ugers arbejdsophold hos MOJO Joinery i Cromwell i januar, kørte de videre op igennem landet for at rejse videre til San Diego, USA, hvor Ida skulle deltage i et polstrerkursus.
Læs videre om Idas kursus her
Rejs ud i verden som snedker
På egen hånd – søg legater og fonde
Andre Links: