Praktik i udlandet

Hvad kan du bruge et praktikophold i udlandet til?

  • Du får "én på opleveren" samtidig med, at du afprøver dine faglige kvalifikationer og får et indblik i hvordan produktion og arbejdsvilkår er tilrettelagt, der hvor du er.
  • Du udvikler selvstændighed og ansvarsbevidsthed i forbindelse med en udstationering og de praktiske omstændigheder, som du skal forholde dig til undervejs - kompetencer som efterspørges kraftigt af virksomheder i dag.
  • Du opdyrker nye venskaber og får et fundament for efter afslutningen på din uddannelse at drage ud og afprøve dig selv.


Hvordan?

Du kan vælge at tage en del af din erhvervsuddannelse i udlandet med den såkaldte PIU-ordning (står for Praktikplads I Udlandet). Man kan enten tage på praktik direkte fra skolen, eller man kan blive udstationeret gennem sin danske arbejdsgiver. Praktikpladsen godkendes herhjemme i Danmark og godskrives din elevtid. Du vil få dansk uddannelsesbevis, når hele læreuddannelsen er gennemført incl. skoleophold.

Følgende blanket skal du selv udfylde:


Følgende blanket skal virksomheden udfylde:


Hvor længe kan du være af sted?

Du kan gennemføre alle dine praktikperioder i udlandet, men det mest almindelige er at tage dele af praktikken i udlandet. Uanset hvor mange praktikophold du tager i udlandet, skal du gennemføre dine skoleophold i Danmark.

Hvilke lande?

Et PIU-ophold kan finde sted overalt i verden. Dog skal man være opmærksom på Udenrigsministeriets rejsevejledning, med lande, som det frarådes at rejse til af sikkerhedsmæssige årsager.

Økonomi

Du kan få hjælp til dækning af udgifter til rejse, flytning og evt. ekstra udgifter til bolig. Du får desuden udbetalt din sædvanlige løn under uddannelsen. Du kan søge yderligere oplysninger om vilkår i forbindelse med praktik i udlandet hos Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). Se AUBs hjemmeside.

Du kan også finde flere oplysninger ved Styrelsen for International Uddannelse, som er en statslig styrelse, der arbejder med en bred vifte af opgaver inden for internationalisering af uddannelser og læringsmiljøer. Læs mere om praktik i udlandet hos Styrelsen for International Uddannelse.